Przygotowanie:
Margarynę, cukier puder i cukier wanilinowy ukręcić. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i zagnieść.
Gotowe ciasto zawinąć folią spożywczą i pozostawić na noc w lodówce.
Następnego dnia dla ułatwienia można podzielić ciasto na części i rozwałkowywać na grubość ok 0,3mm. Pierniczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok 8-10 min w rozgrzanym piekarniku w 180 st.
* Grubość pierniczków zależy od indywidualnych preferencji, aczkolwiek im są cieńsze tym są smaczniejsze.
* Pieczemy tak aby pierniczki się zarumieniły, dlatego też podany czas nie zawsze musi być wyznacznikiem.
* Gotowe pierniczki dekorujemy lukrem/posypkami wg uznania
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
Pierniczki
kategoria potrawy: świąteczne
rodzaj potrawy: wypieki
czas przyrządzania:
autor: Marta Gryciuk
składniki:
- 1/2 kg mąki- 15 dag miodu
- 1,5 łyżeczki sody
- 1 margaryna
- 4,5 łyżki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 przyprawa do piernika
*Dodatkowo: jajko do posmarowania, lukier, posypki do dekoracji drukuj
podobne przepisy
21.12.2021 Marta Gryciuk