Post świętych Apostołów (Post Piotrowy)

Nina Matusiak 2007.05.16

Post ten jest połączeniem cyklu świąt ruchomych z cyklem świąt stałych. Rozpoczyna się w poniedziałek, osiem dni po święcie Pięćdziesiątnicy, a kończy się 28 czerwca/11 lipca, w wigilię święta Apostołów Piotra i Pawła. Czas jego trwania zależy od daty świętowania Paschy i waha się od jednego do sześciu tygodni.

Post Piotrowy nie jest postem surowym. W jego okresie nie należy spożywać produktów pochodzenia zwierzęcego, rybę natomiast można spożywać we wszystkie dni oprócz środy i piątku.

Popularne artykuły

20.05.2007 Nina Matusiak

W środę, piątek i nie tylko...

Krótka charakterystyka dni postnych i reguł żywnościowych na te dni
14.06.2010 ks. Aleksander Pikaliow

Postne zabobony – rozważania pewnego kapłana

Jestem praktycznie pewien, że każdy albo też prawie każdy kapłan, niosący swą posługę na parafii w czasie Wielkiego Postu bądź na krótko przed nim, zasypywany jest przez swoich parafian lub też ludzi postronnych, przypadkowo zaglądających do cerkwi, dokuczliwymi pytaniami. Pytaniami o wszystko: jak pościć, co jeść, a czego nie jeść, kiedy można spożywać olej, a kiedy rybę, kiedy zaś nie wolno ani jednego, ani drugiego, ile razy dziennie jeść, o jakiej porze itp. itd.
23.08.2014

Dlaczego podczas święta Przemienienia Pańskiego święcimy owoce?

Przemienienie Pańskie świętuje się po zbiórce zboża (na północy, a na południu-wcześniej) po dojrzewaniu owoców. Ponadto kiedy wszystko osiąga dojrzałość. Szczególnie na południu. Jest to symbol dojrzałości, pełności przyszłego Królestwa chwały, ale po trudach naszego krzyżowego życia.
18.05.2007 Nina Matusiak

Post przed świętem Zaśnięcia Najświętszej Bogurodzicy

Post przed świętem Zaśnięcia Najświętszej Bogurodzicy jest postem dwutygodniowym. Rozpoczyna się 1/14 sierpnia, czyli w dniu Wspomnienia Świętego Drzewa Krzyża Pańskiego, a kończy się 14/27 sierpnia.
Choć nie jest to post długotrwały, swoją surowością podobny jest do Wielkiego Postu. W okresie jego trwania nie należy spożywać produktów pochodzenia zwierzęcego.