Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
Pierniczki
Pasta z tofu ze słonecznikiem (z olejem lub bez oleju)
Badridżani
Badridżani, czyli bakłażany z pastą z orzechów włoskich to jedna z najbardziej poularnych przystawek gruzińskiej kuchni.Soko
Soko - czyli po gruzińsku grzyby, a ściślej rzecz biorąc to smażone boczniaki ze świeżym estragonem. Jest to jedno z najbardziej znanych dań gruzińskiej kuchni.Popularne przepisy
Barbara GóralczukPascha
Na Welikden’ – a więc na Wielkanoc, na każdym prawosławnym stole obowiązkowo gości Pascha, którą na Podlasiu często nazywa się „Paską” a nawet zdrobniale „Pasoczką”.Kutia
Kutia jest tradycyjną potrawą wigilijną, która pojawia się na stole niemal w każdej prawosławnej rodzinie, zwłaszcza na Podlasiu. O przygotowywaniu kutii w swoim domu oraz o jej symbolice opowie Pani Grażyna Szeremeta z Bielewicz w gminie Gródek, która zgodziła się gościć naszą ekipę w swoim domu. W odcinku wystąpi również postać niezwykle kolorowa, artystyczna dusza w postaci Pani Doroty Sulżyk z Gródka. Pani Dorota opowie nam o sztuce filcowania i oprowadzi po swojej pracowni „Sunduk”. David TurkestanishviliSoko
Soko - czyli po gruzińsku grzyby, a ściślej rzecz biorąc to smażone boczniaki ze świeżym estragonem. Jest to jedno z najbardziej znanych dań gruzińskiej kuchni.Ostatnio dodane artykuły
Dlaczego podczas święta Przemienienia Pańskiego święcimy owoce?
Przemienienie Pańskie świętuje się po zbiórce zboża (na północy, a na południu-wcześniej) po dojrzewaniu owoców. Ponadto kiedy wszystko osiąga dojrzałość. Szczególnie na południu. Jest to symbol dojrzałości, pełności przyszłego Królestwa chwały, ale po trudach naszego krzyżowego życia.ks. Aleksander Pikaliow
Postne zabobony – rozważania pewnego kapłana
Jestem praktycznie pewien, że każdy albo też prawie każdy kapłan, niosący swą posługę na parafii w czasie Wielkiego Postu bądź na krótko przed nim, zasypywany jest przez swoich parafian lub też ludzi postronnych, przypadkowo zaglądających do cerkwi, dokuczliwymi pytaniami. Pytaniami o wszystko: jak pościć, co jeść, a czego nie jeść, kiedy można spożywać olej, a kiedy rybę, kiedy zaś nie wolno ani jednego, ani drugiego, ile razy dziennie jeść, o jakiej porze itp. itd. Nina MatusiakW środę, piątek i nie tylko...
Krótka charakterystyka dni postnych i reguł żywnościowych na te dni Nina MatusiakPost przed świętem Zaśnięcia Najświętszej Bogurodzicy
Post przed świętem Zaśnięcia Najświętszej Bogurodzicy jest postem dwutygodniowym. Rozpoczyna się 1/14 sierpnia, czyli w dniu Wspomnienia Świętego Drzewa Krzyża Pańskiego, a kończy się 14/27 sierpnia.Choć nie jest to post długotrwały, swoją surowością podobny jest do Wielkiego Postu. W okresie jego trwania nie należy spożywać produktów pochodzenia zwierzęcego.