Bywa często, iż w post mamy ochotę na „coś słodkiego”, prezentowane postne ciasto to danie, które w takiej sytuacji będzie niezastąpione.
Wszystkie składniki na ciasto należy dokładnie wymieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Aby urozmaicić masę można dodać do niej część posiekanych orzechów.
Wymieszane ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 50-60 min.
W tym czasie przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wylewamy na upieczone ciasto. Pozostawiamy do zastygnięcia.
Ciasto można udekorować orzechami, migdałami lub wiórkami kokosowymi.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: mączne
rodzaj potrawy: desery
czas przyrządzania: 1 godz. 20 min.
autor: Walentyna Popławska
kraj: Polska, Załuki, gm Gródek
składniki:
składniki:Ciasto:
- 2 szklanki wody gaz
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 3,5 szklanki maki
- szczypta soli
- 4 lyżeczki kakao
Polewa (syrop)
- 5 łyżeczek cukru
- 4 łyżki kakao
- orzechy
- migdały
- 4 łyżki oleju
- szklanka wody gaz
drukuj
podobne przepisy
10.09.2015
W roli gościa odcinka wystąpi Pan Włodzimierz Naumiuk z Kaniuk – znany i ceniony artysta specjalizujący się w rzeźbieniu w drewnie. Zdradzi nam on kilka sekretów ze swojej przeszłości, a także powie parę słów o tworzywie, jakiego używa w pracowni. 26.06.2015 Walentyna Kolenda
Kruszonka z jabłkami
Lato powoli się kończy, dni robią się coraz chłodniejsze – można powiedzieć, że jest to najlepszy czas na dopiero co wyjętą z pieca kruszonkę z jabłkami. Ciasto proste, swojskie, a jednak w smaku niezrównane. Prosty przepis na to ciasto zaprezentuje Pani Walentyna Krasnodemska ze wsi Pawły w gminie Zabłudów.W roli gościa odcinka wystąpi Pan Włodzimierz Naumiuk z Kaniuk – znany i ceniony artysta specjalizujący się w rzeźbieniu w drewnie. Zdradzi nam on kilka sekretów ze swojej przeszłości, a także powie parę słów o tworzywie, jakiego używa w pracowni. 26.06.2015 Walentyna Kolenda