Wyślij przepis!

z cerkiew.pl

Rozgrzewająca zupa krem z dyni

1. Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle/cebuli.
2. Pokroić w kostkę dynię.
3. Do gotującego się wywaru warzywnego wrzucić dynię, cebulę, czosnek i przyprawy. Chwilę podgotować.
4. Wszystko zmiksować blenderem (na czas blendowania można odlać wywar, aby nie pryskał i zblendować same warzywa).
5. Dodać imbir, śmietanę i mleko.
Smacznego!

Zupę można podawać z podprażonymi pestkami słonecznika lub z grzankami.

Przepis na grzanki:
1. Pokroić w kosteczkę kilka kromek (najlepiej czerstwego) chleba, podsmażyć je na kilku kroplach oliwy. Dodać wybrane przyprawy (np. chilli, sól, pieprz, zioła), wymieszać i jeszcze chwilę podsmażać aż sie zarumienią.