1. Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle/cebuli.
2. Pokroić w kostkę dynię.
3. Do gotującego się wywaru warzywnego wrzucić dynię, cebulę, czosnek i przyprawy. Chwilę podgotować.
4. Wszystko zmiksować blenderem (na czas blendowania można odlać wywar, aby nie pryskał i zblendować same warzywa).
5. Dodać imbir, śmietanę i mleko.
Smacznego!
Zupę można podawać z podprażonymi pestkami słonecznika lub z grzankami.
Przepis na grzanki:
1. Pokroić w kosteczkę kilka kromek (najlepiej czerstwego) chleba, podsmażyć je na kilku kroplach oliwy. Dodać wybrane przyprawy (np. chilli, sól, pieprz, zioła), wymieszać i jeszcze chwilę podsmażać aż sie zarumienią.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: warzywne
rodzaj potrawy: zupy
czas przyrządzania: 1 godzina
autor: Kasia Masalska
składniki:
- 1 kg obranej dyni
- 3 łyżki masła/oleju
- drobno pokrojona cebula
- drobno pokrojony ząbek czosnku
- 3,5 szkl. wywaru z warzyw
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 szkl. mleka(można bez mleka, lub zastąpić wywarem/wodą)
- śmietana/jogurt (można bez)
- sól/pieprz
podobne przepisy
01.10.2015