Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
Boben chorba (zupa fasolowa)
Fasolę należy namoczyć w wodzie na noc. Następnie rano gotować ok.2 godzin, aż zmięknie. Olewamy wodę i fasolę wkładamy ponownie do garnka. Zalewamy wodą (tyle ile chcemy aby było zupy). Dodajemy wcześniej pokrojone pieczarki, pomidory, cebulę i paprykę. Następnie dodajemy posiekany czosnek i mieszamy wszystko. Dolewamy odrobinę oliwy i wsypujemy przyprawy. Jeszcze raz wszystko mieszamy i zupa jest już prawie gotowa, trzeba ją tylko podgotować ok. pół godziny.
kategoria potrawy: warzywne
rodzaj potrawy: zupy
czas przyrządzania: przygotowanie fasoli-14 godzin, przygotowanie zupy 40 minut
autor: Teodora Tancheva
kraj: Bułgaria
składniki:
- kilogram fasoli
- 200g pieczarek
- 2 pomidory
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 4-5 ząbki czosnku
- lyzeczka oliwy
- przyprawy:sól, pieprz, koper, cząber
podobne przepisy
01.10.2015