Sernik

Oddzielamy żółtka (do większej miski) od białek (do mniejszej miski). Następnie wszystkie składniki oprócz białek mieszamy/ubijamy ze sobą – na początku żółtka z cukrem. Do tej mieszanki dodajemy ser, mieszamy i dodajemy 2 budynie i olej. Po zmiksowaniu, dodajemy mleko i mieszamy łyżką. Potem można jeszcze raz wszystko zmiksować mikserem.


Teraz należy ubić pianę z samych białek. Gdy piana jest już sztywna i gotowa, można ją połączyć z masą serową, ale delikatnie, po małym fragmencie piany białkowej i najlepiej drewnianą łyżką. Ważne jest, aby w masie nie zostały żadne grudki białkowe, więc należy ją delikatnie mieszać przez ok. 5 minut. Taka masa jest już gotowa do pieczenia - można ją delikatnie wylać do sporej blachy wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180-185 stopni. Należy go piec 10-15 minut i na dalszą część pieczenia przykryć wierzch folią aluminiową, tak aby się nie spalił (ale ta czynność zależy od piekarnika, w niektórych nie ma takiej potrzeby). Sernik należy piec ogólnie przez około 1 godzinę i najlepiej po upieczeniu pozostawić jeszcze na godzinę w piekarniku. Po upieczeniu sernik można przyozdobić miętą lub owocami. Smacznego!

*W trakcie wykonywania sernika nie należy przejmować się, że jest on rzadki.