Oddzielamy żółtka (do większej miski) od białek (do mniejszej miski). Następnie wszystkie składniki oprócz białek mieszamy/ubijamy ze sobą – na początku żółtka z cukrem. Do tej mieszanki dodajemy ser, mieszamy i dodajemy 2 budynie i olej. Po zmiksowaniu, dodajemy mleko i mieszamy łyżką. Potem można jeszcze raz wszystko zmiksować mikserem.
Teraz należy ubić pianę z samych białek. Gdy piana jest już sztywna i gotowa, można ją połączyć z masą serową, ale delikatnie, po małym fragmencie piany białkowej i najlepiej drewnianą łyżką. Ważne jest, aby w masie nie zostały żadne grudki białkowe, więc należy ją delikatnie mieszać przez ok. 5 minut. Taka masa jest już gotowa do pieczenia - można ją delikatnie wylać do sporej blachy wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180-185 stopni. Należy go piec 10-15 minut i na dalszą część pieczenia przykryć wierzch folią aluminiową, tak aby się nie spalił (ale ta czynność zależy od piekarnika, w niektórych nie ma takiej potrzeby). Sernik należy piec ogólnie przez około 1 godzinę i najlepiej po upieczeniu pozostawić jeszcze na godzinę w piekarniku. Po upieczeniu sernik można przyozdobić miętą lub owocami. Smacznego!
*W trakcie wykonywania sernika nie należy przejmować się, że jest on rzadki.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: mączne
rodzaj potrawy: wypieki
czas przyrządzania: 1,5 h
autor: Katarzyna Romaniuk
składniki:
- 1 kg zmielonego sera- 2 budynie
- 2 szklanki mleka
- pół szklanki oleju
- ¾ szklanki cukru
- 8 jajek
- świeża mięta/owoce (opcjonalnie) drukuj
podobne przepisy
21.12.2021 Marta Gryciuk