Soko

Soko - czyli po gruzińsku grzyby, a ściślej rzecz biorąc to smażone boczniaki ze świeżym estragonem. Jest to jedno z najbardziej znanych dań gruzińskiej kuchni. To przepyszne danie, wraz ze swoją mamą, przyrządzi dla nas David Turkestanishvili, właściciel restauracji Rusiko, która w 2015 r. zdobyła główny laur w plebiscycie "Najlepsza warszawska knajpa".

Pokrojone we wstążki boczniaki myjemy. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Do zeszklonej cebulki dodajemy pokrojone i umyte, a następnie odsączone z wody grzyby i smażymy aż będą kruche. Odrobinę solimy. Kroimy kolendrę oraz estragon, odrywając jego twarde łodyżki. Doprawiamy na koniec, dodając chili i zioła. Podajemy w ketsi – glinianym naczyniu do zapiekania. Następnie ozdabiamy granatem i świeżą kolendrą. Spożywamy jako przekąskę lub dodatek do potraw z mięsa.