Bułeczki babci Wali to idealne danie zarówno na postne dni, jak i na świąteczne. Zawsze się udają i smakują każdemu.
Do wypieku bułek potrzebny będzie rozczyn, dlatego mieszamy ze sobą drożdzę, wodę, cukier i mąkę. Tak powstały rozczyn odstawiamy w ciepłe miejce do wyrośnięcia, w tym czasie możemy przygotować blachy.
Kiedy rozczyn wyrośnie, dodajemy do niego ok. 1 kg mąki i ok. szklankę oleju: całość zagniatamy na jednolitą masę. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie, w miare potrzeb dosypujemy do niego mąki, jeśli z kolei jest za gęste - warto wlać jeszcze odrobinę oleju. Wyrobione ciasto odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy na opruszoną mąką deskę - delikatnie je rozwałkowujemy i kroimy w kwadraty. Na każdym kwadracie kładziemy łyżeczką odrobinę marmolady i je zlepiamy. Tak uformowane bułeczki wykładamy na wczesniej przygotowaną blachę. W tym czasie przygotowujemy szlankę ciepłej wody z łyżeczką cukru - takim płynem smarujemy z wierzchu nasze bułeczki, i posypujemy je makiem.
Bułki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy do momentu, aż będą rumiane.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: mączne
rodzaj potrawy: wypieki
czas przyrządzania: 2 godziny
autor: Walentyna Makal
kraj: Polska
składniki:
składniki:
Rozczyn:
- 5 dag drożdży
- 1l wody
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
Ciasto:
- 1kg mąki
- ok. szklanki oleju
- mak
- marmolada
Do posmarowania:
- 1 szklanka wody
- łyżeczka cukru
podobne przepisy
21.12.2021 Marta Gryciuk