Marcinek

Wesele, chrzciny, rodzinna uroczystość... trudno je sobie wyobrazić na Podlasiu bez tradycyjnego marcinka. Prezentujemy Państwu prosty przepis na to regionalne ciasto.

Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, sodę, wlewamy rozpuszczoną margarynę z cukrem, 1 całe jajko i żółtko z drugiego jajka, śmietanę, a następnie zagniatamy ciasto.

Prodziż smarujemy masłem bądź margaryną i posypujemy bułką tartą.

Po wyrobieniu ciasta dzielimy je na 3 kawałki. Następnie każdy z nich dzielimy jeszcze na 5 kawałków (tak aby powstało 15 równych kawałeczków). Każdy z nich rozwałkowujemy. Pojedynczy placek wkładamy do prodiża i pieczemy ok. 12 min.

W tym czasie przygotowujemy masę do marcinka. Do naczynia wlewamy śmietanę 30% i 18% i ubijamy dodając cukier waniliowy, cukier puder i sok z cytryny.

Upieczone placki przekładamy ubitą śmietaną. Zostawiamy na co najmniej 4 godz. a następnie pozostałą śmietaną obsmarowujemy wierzch i boki ciasta. Górę ciasta posypujemy startymi herbatnikami. Boki ciasta obsypujemy wiórkami kokosowymi. Na górę marcinka układamy szablon i wokół posypujemy cappuccino zmieszanym z kawą a w środku samą kawą. Szablony można dobrać zależnie od rodzaju uroczystości, na jaką ciasto jest przygotowywane.

kategoria potrawy: mączne

rodzaj potrawy: desery

czas przyrządzania:

autor: Maria Wasyluk

kraj: Polska

składniki:

- 0,5 kg przesianej mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 1 płaska łyżeczka sody
- margaryna rozpuszczona z cukrem
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 0,5 szkl. śmietany
- starte herbatniki i wiórki kokosowe, cappuccino, kawa (do dekoracji)

Masa:
- 70 dag śmietany 30%
- 80 dag śmietany 18%
- 3 opak. cukru waniliowego
- ¾ szkl. cukru pudru
- 1 cytryna
drukuj

podobne przepisy