We wsi Pawły wszystkim znany jest przepis Pani Zenaidy na sałatkę marynowaną z kapusty. Robi się ją szybko, a zimą sałatka znika w mgnieniu oka.
Do wykonania będzie nam potrzebna drobno posiekana kapusta, do której dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz marchewkę. Całość mieszamy do momentu, aż warzywa puszczą soki – w tym celu dodajemy do nich sól, ocet, olej oraz cukier.
Po kilku minutach naszą sałatkę wkładamy do słoików i pasteryzujemy 10 minut.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: warzywne
rodzaj potrawy: przetwory
czas przyrządzania: 20 min.
autor: Zenaida Siemieniuk
kraj: Polska, Pawły, gm Zabłudów
składniki:
składniki:- 5 kg kapusty
- 1 kg cebuli
- 1 kg marchewki
- 1 butelka octu
- 0,5 butelki oliwy
- 4 łyżki soli
- 1 ½ szklanki cukru
- koperek
drukuj
podobne przepisy
27.07.2015