Ciasteczkami z jabłkami na pewno oczarujemy nawet najbardziej wybrednych gości. Wyśmienicie smakują z papierówkami z przydomowego sadu.
W pierwszej kolejności myjemy i obieramy jabłka – mogą to być papierówki, jednak jeśli ktoś woli, by ciasteczka były mniej słodkie, równie dobrze może je zastapić antonówkami. Obrane jabłka kroimy na małe kawałki.
Masło, mąkę i twaróg zagniatamy do momentu otrzymania jednolitej masy – jeżeli ciasto za bardzo się klei, warto dosypać jeszcze odrobinę mąki. Tak otrzymane ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy – najlepiej przy pomocy szklanki – formy w kształcie koła.
Na każdy fragment ciasta kładziemy kawałek jabłka. Kawałki ciasta składamy na pół i tym samym przykrywamy jabłuszko – w ten sposób otrzymujemy kształty półksiężyców. Ciasteczka wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy aż się zarumienią.
Po wyjęciu posypujemy obficie cukrem pudrem.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: mączne
rodzaj potrawy: wypieki
czas przyrządzania: 40 minut
autor: Iwona Siebiestianiuk
kraj: Polska, Pawły, gm Zabłudów
składniki:
składniki:- kostka twarogu
- kostka masła
- 2 szklanki mąki
- 2-3 jabłka
- cukier puder do posypania
drukuj
podobne przepisy
21.12.2021 Marta Gryciuk