Wyślij przepis!

z cerkiew.pl

Ciasteczka z twarogiem i jabłkami

Ciasteczkami z jabłkami na pewno oczarujemy nawet najbardziej wybrednych gości. Wyśmienicie smakują z papierówkami z przydomowego sadu.

W pierwszej kolejności myjemy i obieramy jabłka – mogą to być papierówki, jednak jeśli ktoś woli, by ciasteczka były mniej słodkie, równie dobrze może je zastapić antonówkami. Obrane jabłka kroimy na małe kawałki.

Masło, mąkę i twaróg zagniatamy do momentu otrzymania jednolitej masy – jeżeli ciasto za bardzo się klei, warto dosypać jeszcze odrobinę mąki. Tak otrzymane ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy – najlepiej przy pomocy szklanki – formy w kształcie koła.

Na każdy fragment ciasta kładziemy kawałek jabłka. Kawałki ciasta składamy na pół i tym samym przykrywamy jabłuszko – w ten sposób otrzymujemy kształty półksiężyców. Ciasteczka wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy aż się zarumienią.

Po wyjęciu posypujemy obficie cukrem pudrem.

kategoria potrawy: mączne

rodzaj potrawy: wypieki

czas przyrządzania: 40 minut

autor: Iwona Siebiestianiuk

kraj: Polska, Pawły, gm Zabłudów

składniki:

składniki:
- kostka twarogu
- kostka masła
- 2 szklanki mąki
- 2-3 jabłka
- cukier puder do posypania

drukuj

podobne przepisy