Wyślij przepis!

z cerkiew.pl

Bułeczki drożdżowe Pani Niny

Bułeczki drożdżowe Pani Niny to tradycyjne bułeczki wypiekane od lat w regionie Puszczy Knyszyńskiej. Tę recepturę znała kiedyś każda gospodyni domowa.

Wykonanie rozczynu zaczynamy od wsypania mąki do miski, do tego dodajemy drożdże, zalewamy to ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem, dosypujemy cukier i odstawiamy na 30 min. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstszej śmietany.

Do rozczynu dodajemy mleko połączone z masłem, przesianą mąkę, jajka utarte z cukrem i sól. Następnie zagniatamy ciasto i na końcu dodajemy trochę oleju. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie odklejało się od naszych rąk. Ciasto oprószamy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na okres 30 min.

Z ciasta formujemy krążki, polewamy z jednej strony odrobiną oleju, posypujemy cynamonem i odrobiną cukru. Następnie ciasto zawijamy w rulonik, rulonik składamy na pół i lekko nacinamy w miejscu złożenia – w ten sposób powstaje serduszko które kładziemy na blachę. Bułeczki wstawiamy do pieca, po 10 min. pieczenia blachę przykrywamy papierem. Piec 40 minut.

kategoria potrawy: mączne

rodzaj potrawy: wypieki

czas przyrządzania: 1 godz. 20 min.

autor: Nina Krukowska

kraj: Polska

składniki:

składniki:
Rozczyn:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 20 dag drożdży
- ok. 300 ml mleka
- 4 łyżeczki cukru
Ciasto:
- 1,5 l mleka
- 0,5 kostki roztopionego masła
- ok.4 kg mąki pszennej
- 7 jajek
- 30 dag cukru
- szczypta soli
- olej
- cynamon
- cukier
drukuj

podobne przepisy