Przepis na tradycyjne Pryśniaki może z powodzeniem konkurować z popularną pizzą.
Do ich wykonania potrzebujemy kilograma ugotowanych ziemniaków, które mieszamy z mąką. Tak otrzymane ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blachę – aby pięknie się zarumieniło, smarujemy je z wierchu roztrzepanym jajkiem. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do niej sól, pieprz oraz dowolne przyprawy, skrapiamy ją również octem – całość mieszamy.
Ciasto ziemniaczane posypujemy cebulką i wkładamy do piekarnika na około godzinę.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: warzywne
rodzaj potrawy: przekąski
czas przyrządzania:
autor: Maria Charytoniuk
kraj: Polska, Pawły, gm Zabłudów
składniki:
składniki:- 1 kg ziemniaków
- 0,5 ks mąki
- cebula
- ocet
- przyprawy
- 1 jajko
drukuj
podobne przepisy
08.12.2021 s.Natalia z Turkowic