Wyślij przepis!

z cerkiew.pl

Rosół domowy

Wielu uważa, że rosół to królowa wszystkich zup. Choć każdy go lubi, nie każdy wie, jak przygotować go w prawidłowy sposób. Prezentujemy Państwu przepis, dzięki któremu uda się stworzyć prawdziwy domowy rosół jak u babci.

Zaczynamy od przygotowania garnka z zimną wodą, do którego wkładamy przygotowane mięso. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni pokazują się tzw. szumowiny, które należy zebrać aby oczyścić wywar.

Po usunięciu szumowin (po około 20 minutach od rozpoczęcia gotowania) do garnka wrzucamy sól, pieprz, czosnek, ziele angielskie, listek laurowy i grzyby. Gotujemy kolejne 20 minut.

Cebulę powinniśmy opiec nad ogniem dla uzyskania wyjątkowego smaku i aromatu. Dodajemy ją do rosołu razem z wszystkimi, umytymi i obranymi wcześniej warzywami.

Gotujemy mięso i warzywa na małym ogniu około 1,5 godziny. Cały czas kontrolujemy temperaturę w taki sposób, aby gotująca się zupa przez tylko delikatnie bulgotała.

Dobry domowy rosół musi gotować się bardzo długo. Jeżeli ma być jak u babci, nie można robić niczego na skróty. Jedną z głównych tajemnic królowej zup jest nieśpieszny sposób gotowania. Nie wolno dopuścić, aby rosół gotował się zbyt gwałtownie .

Pod koniec dodajemy lubczyk, doprawiamy do smaku.

Po zakończeniu gotowania przecedzamy wywar.

Podajemy z makaronem, kawałkiem ugotowanej marchwi i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

kategoria potrawy: mączne

rodzaj potrawy: zupy

czas przyrządzania: 3 godz.

autor: Katarzyna Romaniuk

kraj: Polska, Nowodworce , gm Wasilków

składniki:

składniki:
Kilogram porcji rosołowej z kurczaka ( ewentualnie kilka skrzydełek, udek), jedna szyja indyka

Włoszczyzna:
1-2 marchewki (jeżeli dodamy więcej marchwi, rosół będzie słodszy)
1-2 pietruszki
kawałek selera
jeden mały por
1 cebula

Przyprawy:
dwa/trzy liście laurowe
pięć ziaren ziela angielskiego
pięć ziaren pieprzu czarnego
sól
jeden ząbek czosnku
kilka małych suszonych grzybów
lubczyk (najlepiej świeży)
natka pietruszki

makaron
drukuj

podobne przepisy