Wyślij przepis!

z cerkiew.pl

Kurczak w cieście

Pani Maria Charytoniuk ze wsi Pawły proponuje nam kurczaka w cieście – danie, którym wygrywała nagrody w wielu konkursach kulinarnych oraz które przyrządza zawsze, kiedy przyjeżdżają jej dzieci.

W daniu tym warto zacząć od ciasta, bowiem jego wyrośnięcie wymaga od nas odrobinę cierpliwości. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy mięso. Kurczaka – jeżeli kupiliśmy w całości – dzielimy na mniejsze części: udka, skrzydełka, podudzia. Mięso przyprawiamy i smażymy na patelni, na którą po jakimś czasie dolewamy również wodę, aby mięso delikatnie się poddusiło. W czasie kiedy mięso będzie się dusić wykonujemy wywar, w którym będzie się gotował nasz kurczak. Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy pokrojoną marchewkę, cebulę, kostkę rosołową, przyprawiamy wedle upodobania.

Usmażone kawałki mięsa zdejmujemy z patelni. Od wyrośniętego ciasta drożdżowego odrywamy fragmenty, w które następnie zawijamy szczelnie kurczaka. Tak przygotowane mięso wrzucamy na około 15 minut do wywaru z warzyw. Po tym czasie kurczaka w cieście wyjmujemy i podajemy z wywarem warzywnym.

kategoria potrawy: mączne

rodzaj potrawy: przekąski

czas przyrządzania: 1 godz. 30 min.

autor: Maria Charytoniuk

kraj: Polska, Pawły, gm Zabłudów

składniki:

składniki:
- udka, podudzia i skrzydełka z kurczaka
- marchewka
- cebula
- sól
- pieprz
- koska rosołowa

ciasto:
- 1 kg mąki
- 3 jajka
- cukier
- sól
- 15 dag drożdży
- mleko
- olej
drukuj

podobne przepisy