Gołąbki z ziemniaków to doskonałe rozwiązanie na okres postu. Ciekawy i oryginalny smak tego dania świetnie zastąpi tradycyjne gołąbki.
Surowe ziemniaki należy potarkować i odcisnąć z nich wodę. Dokładnie odsączone podsmażamy na rozgrzanym oleju. W trakcie smażenia można je doprawić solą i pieprzem. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu zarumienienia. Dodajemy do niej startą na grubych oczkach marchewkę i pokrojoną na drobno zieloną pietruszkę. Wszystko smażymy razem kilka minut.
Podsmażone ziemniaki mieszamy z usmażonymi warzywami. Tak przygotowany farsz zawijamy w liście kapusty.
Na dnie garnka wykładamy kilka najmniejszych liści kapusty i zalewamy je wodą. Na tym układamy zawinięte gołąbki. Po wierzchu można je posypać pokrojoną w kostkę cebulą i starkowaną marchewką. Gołąbki gotujemy ok. 30-40 min w osolonej wodzie.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: warzywne
rodzaj potrawy: przekąski
czas przyrządzania: 1 godz.
autor: Walentyna Popławska
kraj: Polska, Załuki, gm Gródek
składniki:
składniki:główka włoskiej kapusty
2 kg ziemniaków
3-4 cebule
3-4 marchewki
zielona pietruszka
sól
pieprz
drukuj
podobne przepisy
08.12.2021 s.Natalia z Turkowic