Cukinię obieramy, przekrajamy, wycinamy środek i kroimy w kawałeczki. Wkładamy ją do miski, posypujemy solą i odstawiamy na 3-4 godz. Potem spuszczamy sok który się tam nazbierał.
Cebulę i marchewkę kroimy w kosteczkę, dodajemy do cukinii. Dodajemy pieprz, ziele angielskie i gorczycę. Wszystko razem mieszamy i nakładamy do słoików. Zalewę zagotowujemy i zalewamy nią słoiki. Następnie słoiki wstawiamy do naczynia z wodą i zagotowujemy przez 15min.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: warzywne
rodzaj potrawy: przekąski
czas przyrządzania: 50 minut
autor: Maria Wasyluk
kraj: Polska
składniki:
składniki:- 2 kg cukinii
- 2 łyżki soli
- biała cebula (wedle uznania)
- marchewka (wedle uznania)
- pieprz
- ziele angielskie
- gorczyca
Zalewa:
- 3 szkl. wody
- 0,5 szkl. octu
- 25 dag cukru
drukuj
podobne przepisy
08.12.2021 s.Natalia z Turkowic