Wyślij przepis!

z cerkiew.pl

Marynowana sałatka z cukinii

Cukinię obieramy, przekrajamy, wycinamy środek i kroimy w kawałeczki. Wkładamy ją do miski, posypujemy solą i odstawiamy na 3-4 godz. Potem spuszczamy sok który się tam nazbierał.

Cebulę i marchewkę kroimy w kosteczkę, dodajemy do cukinii. Dodajemy pieprz, ziele angielskie i gorczycę. Wszystko razem mieszamy i nakładamy do słoików. Zalewę zagotowujemy i zalewamy nią słoiki. Następnie słoiki wstawiamy do naczynia z wodą i zagotowujemy przez 15min.

kategoria potrawy: warzywne

rodzaj potrawy: przekąski

czas przyrządzania: 50 minut

autor: Maria Wasyluk

kraj: Polska

składniki:

składniki:
- 2 kg cukinii
- 2 łyżki soli
- biała cebula (wedle uznania)
- marchewka (wedle uznania)
- pieprz
- ziele angielskie
- gorczyca

Zalewa:
- 3 szkl. wody
- 0,5 szkl. octu
- 25 dag cukru
drukuj

podobne przepisy