1. Przygotować rybę, tzn. usmażyć ją na patelni z przyprawami w roztrzepanym jajku i mące lub bułce tartej. W czasie postu można usmażyć w samej mące, bez dodatku jajka. Usmażone ryby odłożyć na bok.
2. Na patelni podsmażyć cebule aż zmiękną.
3. Układać warstwowo w naczyniu żaroodpornym(z pokrywką): rybę, cebulę, żurawinę, tyle warstw, ile starczy składników(ok.2-3 warstwy).
4. Naczynie żaroodporne nakryć pokrywką i wstawić do nagrzanego na 190 stopni piekarnika na ok.20-30 minut, aby ryba i składniki zmiękły i smaki się przeszły.
Smacznego!
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: mączne
rodzaj potrawy: przekąski
czas przyrządzania: 1 godzina
autor: Kasia Masalska
kraj: Polska
składniki:
- kilogram usmażonej ryby(karp bądź filety z pangi,mintaja...)
- 100g suszonej żurawiny
- 3 duże cebule
- olej, przyprawy, jajko(poza postem)
podobne przepisy
08.12.2021 s.Natalia z Turkowic