Wyślij przepis!

z cerkiew.pl

Sarmi (gołąbki warzywne)

Farsz:
Należy zacząć od pokrojenia cebul w kostkę, potarkowania marchwi, pokrojenia w kosteczkę pomidorów i czosnku . Następnie należy wrzucić cebulę na patelnię na rozgrzany olej, chwilę podsmażyć i dodać czosnek i marchew. Kiedy cebula i czosnek są miękkie, dodajemy ryż basmanti (nieugotowany) i wsypujemy przyprawy. Trzeba chwilę poczekać aż ryż podmięknie. Po 5 minutach dodajemy pokrojone pomidory i odrobinę pietruszki. Zalewamy wszystko wodą (200ml) i czekamy aż ryż całkowicie zmięknie.

Kapusta:
Oryginalnie sarmi przygotowuje się z kiszonej główki kapusty, ale w Polsce o wiele łatwiej jest dostać zwykłą główkę białej kapusty, a więc można ją przygotować innym sposobem. Liście należy poodcinać od główki i umyć, następnie wrzucić do garnka, zalać wodą aż do przykryje liście, dodać plastry cytryny, sól(2 łyżeczki) i gotować co najmniej 510 minut aż zmiękną i będzie można nadziewać w nie farsz. Gdy liście są już miękkie, zdejmujemy je z ognia, można je przemyć pod bieżącą wodą.

Nadziewanie i przygotowanie sarmi:
W garnku w którym będziemy gotować sarmi (i papryki na wierzchu), należy ułożyć na spodzie trochę poszatkowanej świeżej kapusty. Następnie zawijamy sarmi (w kapustę wkładamy farsz i składamy tak, aby się nie rozpadło i aby nie było dziur, bo farsz wyleci podczas gotowania) i wkładamy otwartą częścią na spód garnka.
Farsz który pozostał, można użyć do nadziewania papryk. Gdy wszystko jest już w garnku(kapusta, sarmi i papryki), zalewamy to wodą, przykrywamy szczelnie talerzem na wierzchu i gotujemy aż wszystko zmięknie (minimum godzinę, ale lepiej ok.1 godz.30 minut).

kategoria potrawy: warzywne

rodzaj potrawy: przekąski

czas przyrządzania: 2,5 godziny

autor: Desislava Petrova

kraj: Bułgaria

składniki:

  • 4 cebule
  • 3 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 400g ryżu basmanti
  • przyprawy(sól, pieprz, czerwona papryka, cząber)
  • odrobina oliwy
  • odrobina pietruszki
  • woda (ok.500 ml)
drukuj

podobne przepisy