Nastawiamy makaron do gotowania, gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło. Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojonego w kostkę łososia, podsmażamy do czasu az zmięknie, dodajemy pieprz (nie solimy, bo łosoś sam w sobie jest słony), zalewamy śmietaną, mieszamy i dusimy 5 minut. Wszystko wrzucamy do garnka z ugotowanymi, odlanymi makaronami i na bardzo małym ogniu mieszamy. Dodajemy starkowany ser i jeszcze chwilę mieszamy, aż ser się roztopi.
W okresie gdy nie jemy nabiału, można podsmażyć łososia na oleju i dodać do makaronów, również dobrze smakuje.
Smacznego!
Podane składniki są na ok.3-4 osoby.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: mączne
rodzaj potrawy: przekąski
czas przyrządzania: 20 minut
autor: Kasia Masalska
składniki:
- paczka makaronów
- 200-300 g łososia sałatkowego (wędzonego na zimno)
- 100 g śmietany
- 100 g potarkowanego sera żółtego
- łyżka masła do smażenia
- pieprz
podobne przepisy
08.12.2021 s.Natalia z Turkowic