Wyślij przepis!

z cerkiew.pl

Pierogi z kaszą gryczaną

Białoruskie Smaki Podlasia
„Wareniki” – tak o nich mówią nasze babcie. To nic innego jak pierogi z nadzieniem mięsnym, ale też na słodko: z jagodami zbieranymi w lesie czy malinami, które zawsze rosną nieopodal płotu na wsi. Polewane śmietaną, lub w przypadku kiedy są z mięsem – okraszane cebulką lub skwarkami. W tym odcinku wareniki nie będą ani z mięsem, ani z owocami – prezentujemy Państwu niepowtarzalne pierogi z kaszą gryczaną autorstwa mistrzyń w swoim fachu: Pań pracujących w firmie Pronar w Narwi, które codziennie przygotowują posiłki dla ponad tysiąca osób. W odcinku tym pokażemy firmę Pronar od środka, a ponadto dowiecie się Państwo o zespole związanym z nią związanym. Zapraszamy do Narwi!

Mąką zalewamy gorącą wodą, i dodajemy do tego rozpuszczone masło, aby całość miała kleistą konsystencję. Tak otrzymaną masę solimy i wyrabiamy do otrzymania jednolitego ciasta.

W międzyczasie gotujemy i prażymy kaszę gryczaną, do której dodajemy podsmażoną na patelni cebulkę. Tak powstały farsz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Wracamy do ciasta: rozwałkowujemy je na cienki placek i wykrawamy z niego przy pomocy szklanki okrągłe kawałki. Na każdym fragmencie kładziemy odrobinę farszu z kaszy gryczanej i zalepiamy brzegi w ten sposób, by farsz znalazł się w środku i w czasie gotowanie pierogów nie wypłynął on na wierzch. W tym celu powinniśmy mocno zlepiać krawędzie ciasta.

Pierogi gotujemy ok. 10 minut we wrzącej i osolonej wodzie. Można je jeść prosto z wody, lub podawać z cebulką i skwarkami. Smacznego!

Zadanie zrealizowane dzięki dotacji Ministra Administracji i Cyfryzacji.
Zrealizowano przy wsparciu finansowym Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego w Białymstoku.
Projekt wspiera sieć sklepów Arhelan.
Dziękujemy za możliwość nagrania firmie PRONAR.