Placki z gotowanych ziemniaków to idealne danie do zrobienia, gdy nie mamy pomysłu na obiad. Nie wymagają wiele pracy, a składniki na nie zawsze znajdą się w domowej spiżarni.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Do miski z ziemniakami dodajemy sól, jajko, liście laurowe, odrobinę pieprzu, mąki i cebulę. Wszystkie składniki zagniatamy tak, aby ciasto było gumowe.
Na patelnię wlewamy oliwę bądź smalec . Dodajemy trochę masła aby placki miały lepszy smak. Ręcznie formujemy placki i układamy je na rozgrzanej patelni. Smażymy do momentu aż się zarumienią.
Można je podawać z sezonowymi warzywami, kwaśnym mlekiem lub chłodnikiem.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: mączne
rodzaj potrawy: przekąski
czas przyrządzania: 40 minut
autor: Walentyna Krasnodemska
kraj: Polska
składniki:
składniki:- ziemniaki
- sól
- 1 jajko
- kilka liści laurowych
- trochę pieprzu
- mąka pszenna
- biała cebula
- olej
- masło
drukuj
podobne przepisy
08.12.2021 s.Natalia z Turkowic