Kulesz mięsny:
Zaczynamy od odgotowania kiełbasy – wrzucamy ją do wrzątku na około 30 minut, następnie kroimy w talarki. W międzyczasie kroimy cebulę i ziemniaki – w paseczki. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka z wodą. Kiedy zmiękną, a wręcz będą delikatnie rozgotowane – całość doprawiamy. By zupa miała niepowtarzalny zapach, warto pod koniec gotowania dorzucić jeszcze ząbek czosnku.
Kulesz postny:
Tym razem ziemniaki kroimy w kosteczkę i gotujemy. Kiedy zmiękną dorzucamy do nich marchewkę startą uprzednio na tarce – na większych oczkach. Dodajemy również fasolę – jeżeli jest ona zrywana w sierpniu, nie trzeba jej odgotowywać, w innym wypadku warto wcześniej wrzucić ją do gorącej wody by zmiękła. Dorzucamy również cebulę pokrojoną w kostkę. Całość doprawiamy. By zagęścić naszą zupę, używamy śmietany wymieszanej z mąką, którą wlewamy do garnka. Wszystko zalewamy mlekiem – kiedy zupa się zagotuje, śmiało można ją podawać domownikom.
Zadanie zrealizowano dzięki dotacji Ministra Administracji i Cyfryzacji.
Zrealizowano przy wsparciu finansowym Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: mączne
rodzaj potrawy: zupy
czas przyrządzania:
autor:
składniki:
Kulesz mięsny:Składniki:
- kiełbasa (7-10 kawałków)
- ziemniaki
- 3 cebule
- przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy
- ząbek czosnku
Kulesz postny:
- ziemniaki
- marchewka
- fasola
- cebula
- sól
- mleko
- śmietana z mąką
drukuj
podobne przepisy
01.10.2015