Kulesz mięsny:
Zaczynamy od odgotowania kiełbasy – wrzucamy ją do wrzątku na około 30 minut, następnie kroimy w talarki. W międzyczasie kroimy cebulę i ziemniaki – w paseczki. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka z wodą. Kiedy zmiękną, a wręcz będą delikatnie rozgotowane – całość doprawiamy. By zupa miała niepowtarzalny zapach, warto pod koniec gotowania dorzucić jeszcze ząbek czosnku.
Kulesz postny:
Tym razem ziemniaki kroimy w kosteczkę i gotujemy. Kiedy zmiękną dorzucamy do nich marchewkę startą uprzednio na tarce – na większych oczkach. Dodajemy również fasolę – jeżeli jest ona zrywana w sierpniu, nie trzeba jej odgotowywać, w innym wypadku warto wcześniej wrzucić ją do gorącej wody by zmiękła. Dorzucamy również cebulę pokrojoną w kostkę. Całość doprawiamy. By zagęścić naszą zupę, używamy śmietany wymieszanej z mąką, którą wlewamy do garnka. Wszystko zalewamy mlekiem – kiedy zupa się zagotuje, śmiało można ją podawać domownikom.
Zadanie zrealizowano dzięki dotacji Ministra Administracji i Cyfryzacji.
Zrealizowano przy wsparciu finansowym Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: mączne
rodzaj potrawy: zupy
czas przyrządzania:
autor:
składniki:
Kulesz mięsny:Składniki:
- kiełbasa (7-10 kawałków)
- ziemniaki
- 3 cebule
- przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy
- ząbek czosnku
Kulesz postny:
- ziemniaki
- marchewka
- fasola
- cebula
- sól
- mleko
- śmietana z mąką
drukuj
podobne przepisy
01.10.2015

Kulesz postny i z mięsem
„Kulesz” lub „kuliesz” – jest to rodzaj zupy bardzo często spotykanej na podlaskiej wsi. W dzisiejszym odcinku pokażemy Państwu dwa rodzaje tej zupy: wersję postną i z mięsem. Bohaterami odcinka są członkowie „Stowarzyszenia Krynica”, które działa w Lipinach w gminie Hajnówka. Jak sami o sobie mówią, chcieli się spotykać, integrować i działać dla lokalnej społeczności, dlatego też postanowili założyć Stowarzyszenie – w filmie prezentujemy m.in. rękodzieło, którego wytwarzaniem zajmują się zdolne członkinie Krynicy. Główną inicjatorką i jednocześnie prezesem Stowarzyszenia jest Pani Katarzyna Jakubowska, na zaproszenie której mogliśmy się pojawić w Lipinach. W odcinku gościć będzie również Pani Alina Artemiuk, która tworzy w języku polskim i białoruskim. 24.12.2014 Teodora Tancheva
Boben chorba (zupa fasolowa)
14.11.2014 Kasia Masalska