Kotlety z płatków owsianych to smaczne i zdrowe danie, które możemy przyrządzić w dni, kiedy nie jemy mięsa. Są proste i tanie w wykonaniu co doceni niejedna gospodyni.
Wodę doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy do niej płatki owsiane. Gotujemy do momentu, gdy cała woda wyparuje. Pieczarki starte na tarce o grubych oczkach lub pokrojone w drobną kostkę przesmażamy na patelni.
Ugotowane płatki owsiane, podsmażone pieczarki oraz pozostałe składniki łączymy i dokładnie mieszamy. W miarę potrzeb można dodać więcej bułki tartej.
Z tak przygotowanej masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju.
Kotlety można podawać z sosem pieczarkowym i kiszoną kapustą.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: mączne
rodzaj potrawy: przekąski
czas przyrządzania: 40 min.
autor: Eugenia Górko
kraj: Polska, Studzianki, gm Wasilków
składniki:
składniki:- 4 szklanki wody
- 3 szklanki płatków owsianych
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1,5 łyżki vegety
- 40-50 dag pieczarek
- olej
drukuj
podobne przepisy
08.12.2021 s.Natalia z Turkowic