Wyślij przepis!

z cerkiew.pl

Kotlety z płatków owsianych

Kotlety z płatków owsianych to smaczne i zdrowe danie, które możemy przyrządzić w dni, kiedy nie jemy mięsa. Są proste i tanie w wykonaniu co doceni niejedna gospodyni.

Wodę doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy do niej płatki owsiane. Gotujemy do momentu, gdy cała woda wyparuje. Pieczarki starte na tarce o grubych oczkach lub pokrojone w drobną kostkę przesmażamy na patelni.

Ugotowane płatki owsiane, podsmażone pieczarki oraz pozostałe składniki łączymy i dokładnie mieszamy. W miarę potrzeb można dodać więcej bułki tartej.

Z tak przygotowanej masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju.

Kotlety można podawać z sosem pieczarkowym i kiszoną kapustą.

kategoria potrawy: mączne

rodzaj potrawy: przekąski

czas przyrządzania: 40 min.

autor: Eugenia Górko

kraj: Polska, Studzianki, gm Wasilków

składniki:

składniki:
- 4 szklanki wody
- 3 szklanki płatków owsianych
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1,5 łyżki vegety
- 40-50 dag pieczarek
- olej
drukuj

podobne przepisy