Margarynę i mąkę siekamy i łączymy z resztą składników jednak nie zagniatamy ciasta a pozostawiamy je w sypkiej postaci.
Połowę ciasta (spód szarlotki) wsypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia podpiekamy w piekarniku ok.10-15min. Następnie na podpieczony spód szarlotki układamy jabłka. Posypujemy to drugą warstwą ciasta. Blachę z ciastem ponownie wstawiamy do piekarnika, tym razem na ok.45min.
Po upieczeniu szarlotkę można posypać cukrem pudrem bądź polać gorzką czekoladą.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: mączne
rodzaj potrawy: desery
czas przyrządzania: 1 godzina
autor: Walentyna Makal
kraj: Polska
składniki:
składniki:• 1 margaryna bezmleczna
• 1 szklanka cukru
• 2,5szkl.mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• trochę oleju
• jabłka uduszone z niewielką ilością wody i cukru
drukuj
podobne przepisy
10.09.2015
W roli gościa odcinka wystąpi Pan Włodzimierz Naumiuk z Kaniuk – znany i ceniony artysta specjalizujący się w rzeźbieniu w drewnie. Zdradzi nam on kilka sekretów ze swojej przeszłości, a także powie parę słów o tworzywie, jakiego używa w pracowni. 26.06.2015 Walentyna Kolenda
Kruszonka z jabłkami
Lato powoli się kończy, dni robią się coraz chłodniejsze – można powiedzieć, że jest to najlepszy czas na dopiero co wyjętą z pieca kruszonkę z jabłkami. Ciasto proste, swojskie, a jednak w smaku niezrównane. Prosty przepis na to ciasto zaprezentuje Pani Walentyna Krasnodemska ze wsi Pawły w gminie Zabłudów.W roli gościa odcinka wystąpi Pan Włodzimierz Naumiuk z Kaniuk – znany i ceniony artysta specjalizujący się w rzeźbieniu w drewnie. Zdradzi nam on kilka sekretów ze swojej przeszłości, a także powie parę słów o tworzywie, jakiego używa w pracowni. 26.06.2015 Walentyna Kolenda