1. 5 płatów śledzi namoczyć w mleku, odrobinie cytryny i wody przez 3 godziny, aby śledzie utraciły sól. Po 3 godzinach opłukać śledzie pod wodą.
2. Kroimy śledzie na małe kawałeczki i układamy połowę śledzi na półmisku (reszta śledzi będzie wykorzystana jako druga warstwa).
3. Kroimy słodką cebulkę w piórka lub w kostkę. Jeśli nie ma w sprzedaży słodkiej cebulki, można ją zastąpić zwykłą, ale należy ją wykręcić w ściereczce, aby utraciła gorycz.
4. Do oddzielnej miseczki potarkować pół jabłka.
5. Polać ułożone śledzie olejem. Wyłożyć na nie odrobinę jabłka i na to pokrojoną cebulkę. Na cebulkę układamy kolejną warstwę – śledzie, jabłko i cebula. Całość zalać oliwą.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: mączne
rodzaj potrawy: przekąski
czas przyrządzania: 3 godziny moczenie śledzi + 20 minut przygotowanie
autor: Halina Łuszczyńska
kraj: Polska
składniki:
- składniki:
- 5 płatów śledzi
- odrobina mleka, cytryny i wody do namoczenia śledzi
- słodka cebula
- pół jabłka
- odrobina oleju do polania śledzi
podobne przepisy
08.12.2021 s.Natalia z Turkowic