Wyślij przepis!

z cerkiew.pl

Kulebiak

Kulebiak to danie, które swoje korzenie ma w kuchni kresowej. Jego podlaska wersja przygotowywana jest z farszem z kapusty kiszonej i grzybów. Doskonale nadaje się na dni postne.

Kiszoną kapustę odgotowujemy razem z grzybami. Podobnie gotujemy marchew i pietruszkę. Po wystudzeniu wszystko razem mielimy. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na złoty kolor i dodajemy do pozostałych składników farszu. Wszystko mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.

Mąkę wsypujemy do dużego naczynia i kruszymy do niej drożdże. Dolewamy wodę i olej, dosypujemy sól. Wszystko razem dokładnie mieszamy i zagniatamy. Jeśli ciasto jest za kruche można do niego dodać taką samą ilość oleju i wody.

Dokładnie zagniecione ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy. Na każdym z kawałków rozkładamy równomiernie farsz. Wszystko razem zawijamy i sklejamy szczelnie końce i boki rolady tak, by farsz się nie wydostał. Tak przygotowane rolady wkładamy do blachy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Po wyrośnięciu kulebiak wstawiamy do pieczenia na ok. 30-35 min. W temperaturze 170 stopni.

kategoria potrawy: mączne

rodzaj potrawy: przekąski

czas przyrządzania: 1 godz.

autor: Ewa Kupraszewicz

kraj: Polska, Sokole, gm Michałowo

składniki:

składniki:
ciasto (na 2 porcje):
- 4 szklanki mąki (2 szklanki mąki wrocławskiej i 2 szklanki mąki krupczatki)
- 4 dag drożdży
- 8-10 łyżek wrzącej wody
- 8-10 łyżek oleju
- sól

farsz:
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 1-2 marchewki
- 1-2 pietruszki
- 2 cebule
- leśne grzyby suszone
- leśne grzyby świeże
- sól
- pieprz
drukuj

podobne przepisy