Wyślij przepis!

z cerkiew.pl

Greckie koliwo

Ziarna pszenicy wrzucić do zimnej wody, gotować na wolnym ogniu (1 szklanka pszenicy na 3 szklanki wody). Po zagotowaniu zlać połowę wody, uzupełnić zimną wodą. Czynność powtórzyć 2 razy. Gdy ziarna zmiękną i popękają, zlać wodę, przepłukać zimną wodą. Pszenicę wyłożyć na czystą serwetę, przykryć drugą serwetą. Odstawić na noc.

Sezam podgrzać na patelni, migdały i orzechy pokroić, dodać rodzynki, cynamon, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1-2 garści cukru. Wszystko wymieszać, wyłożyć do miseczki, na wierzchu dość szczelnie posypać bułką tartą, a następnie cukrem pudrem. Ozdobić według uznania.

kategoria potrawy: mączne

rodzaj potrawy: przekąski

czas przyrządzania: ok. 60 minut

autor: Adrian Wasilczuk

kraj: Grecja

składniki:

ziarno pszenicy (1 szkl.)
sezam, migdały, orzechy włoskie, rodzynki, cynamon (wg uznania i upodobania)
cukier wanilinowy (2 łyżeczki)
cukier (1-2 garście)
cukier puder (2-3 łyżki)
bułka tarta (2-3 łyżki)
woda (3 szkl.)
drukuj

podobne przepisy