Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, wylać do blaszki, piec około 50-60 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu nakłuć drewnianym patyczkiem.
Żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać oliwę, kakao i cukier. Wszystko zagotować, po zdjęciu z ognia odczekać 2-3 min i polać ciasto.
Żelatynę dodaję, żeby polewa była gęstsza jak z margaryny, jeśli ktoś nie chce, nie musi dodawać żelatyny.
Jak ciasto wystygnie polać syropem i udekorować wiórkami i migdałami, itp.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: mączne
rodzaj potrawy: wypieki
czas przyrządzania: 1 godz. i 15 min.
autor: http://woskresienska.euro-net.pl/
kraj: Polska
składniki:
składniki:ciasto:
2 szklanki wody mineralnej gazowanej ( może być oranżada)
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oliwy
3,5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody do picia
szczypta soli
4 łyżeczki kakao
2 garści bakalii(orzechy, rodzynki, śliwki kalifornijskie - obtoczyć w mące)
syrop:
5 łyżek cukru
4 łyżki kakao
4 łyżki oliwy
1/4 szklanki wody gazowanej
1 łyżeczka żelatyny
drukuj
podobne przepisy
21.12.2021 Marta Gryciuk