Pęczak opłukać, zalać trzema szklankami wody i gotować do miękkości na małym ogniu przez 30 minut aż wchłonie cały płyn. Później przelać zimną wodą, żeby się nie kleił. Warzywa umyć, oczyścić, obrać.
W rondlu rozgrzać olej, włożyć posiekaną cebulę, podsmażyć na złoto. Potem dodać paprykę i pokrojone w plasterki pieczarki, marchew i cukinię. Smażyć razem mieszając. Następnie dodać pomidory i dalej podsmażać. Dodać ugotowany pęczak. Całość doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ziołami, solą i pieprzem.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: warzywne
rodzaj potrawy: przekąski
czas przyrządzania: oko??o 1 godziny
autor: http://woskresienska.euro-net.pl/
składniki:
składniki:40 dag pieczarek
20 dag pęczaku
cukinia (2 małe lub więcej)
cebula
marchew
papryka zielona i czerwona
2-3 pomidory
3 ząbki czosnku
olej
zioła prowansalskie, bazylia
pieprz, sól
drukuj
podobne przepisy
08.12.2021 s.Natalia z Turkowic