Wyślij przepis!

z cerkiew.pl

Pasta z ciecierzycy (hummus)

Ciecierzycę (groch włoski) namoczyć na 12 godzin, następnie zlać wodę, nalać świeżej i gotować przez ok. godzinę. Po ugotowaniu zemleć dwukrotnie lub zmiksować, dodać przyprawy, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz czosnek i posiekaną natkę. Podawać do ciemnego pieczywa.

kategoria potrawy: warzywne

rodzaj potrawy: przekąski

czas przyrządzania: 1 godz. i 15 minut (+12 godzin na namoczenie ciecierzycy)

autor: http://woskresienska.euro-net.pl/

składniki:

składniki:
ciecierzyca - ok. 0,5 kg
czosnek - 4 ząbki
pietruszka zielona - 1 pęczek
sól
oliwa - ok. 0,20 kg
sezam mielony - 5 łyżek
sok z 1 cytryny
pieprz biały naturalny
drukuj

podobne przepisy