Upraż słonecznik (także dynię jeśli używasz, ale sezam nie). Zmiksuj masło z cukrem, solą i sodą na puszystą masę. Dodaj ziarenka i płatki owsiane, wymieszaj. Dosyp mąkę i zagnieć ciasto (powinno być miękkie i nie kleić się do rąk). Formuj kulki średnicy ok. 4 cm, lekko spłaszcz je dłonią i układaj na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piecz przez 20 minut.
Uwaga! Ciastka w czasie pieczenia znacznie powiększają swój obwód!
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: mączne
rodzaj potrawy: wypieki
czas przyrządzania: ok. 30 minut
autor: Irena
kraj: Polska
składniki:
składniki:1,5 szklanki mąki (razowej lub w 1/3 kukurydzianej)
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka pestek słonecznika (może być z dodatkiem dyni, sezamu)
0,5 szklanki cukru
1 kostka masła roślinnego lub margaryny bezmlecznej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
drukuj
podobne przepisy
21.12.2021 Marta Gryciuk