Wyślij przepis!

z cerkiew.pl

Bakłażany imam

Bakłażany umyć, odciąć nasady łodyg, usunąć liście, łodygę zostawić, przeciąć na pół lub na cztery części (zależy od wielkości bakłażana), posolić. Wlać na patelnię olej, podgrzać, włożyć bakłażany, smażyć z każdej strony, zdjąć z patelni.

Cebulę pokroić w talarki, ząbki czosnku drobno posiekać, pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Na patelnię po smażeniu bakłażanów wrzucić cebulę i czosnek, gdy zmiękną dodać natkę pietruszki, pomidory, sól i pieprz, dobrze wymieszać, smażyć jeszcze chwilę, przestudzić.

Bakłażany ułożyć w szerokim naczyniu do zapiekania, nałożyć na nie farsz, wlać szklankę wody i troszeczkę oleju. Zapiekać godzinę w piekarniku (180°C), następnie ostudzić. Bakłażany podawać na zimno.