Bakłażany umyć, odciąć nasady łodyg, usunąć liście, łodygę zostawić, przeciąć na pół lub na cztery części (zależy od wielkości bakłażana), posolić. Wlać na patelnię olej, podgrzać, włożyć bakłażany, smażyć z każdej strony, zdjąć z patelni.
Cebulę pokroić w talarki, ząbki czosnku drobno posiekać, pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Na patelnię po smażeniu bakłażanów wrzucić cebulę i czosnek, gdy zmiękną dodać natkę pietruszki, pomidory, sól i pieprz, dobrze wymieszać, smażyć jeszcze chwilę, przestudzić.
Bakłażany ułożyć w szerokim naczyniu do zapiekania, nałożyć na nie farsz, wlać szklankę wody i troszeczkę oleju. Zapiekać godzinę w piekarniku (180°C), następnie ostudzić. Bakłażany podawać na zimno.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: warzywne
rodzaj potrawy: przekąski
czas przyrządzania: ok. 100 minut
autor: Marfik
kraj: Turcja
składniki:
składniki:5 cebul
10 ząbków czosnku
5 pomidorów
olej do smażenia
sól, pieprz, natka pietruszki
6 bakłażanów
drukuj
podobne przepisy
08.12.2021 s.Natalia z Turkowic