Do garnka z gotującym się wywarem z włoszczyzny włożyć drobno pokrojoną cebulę, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, wlać sok z ogórków - gotować 5 min. Rybę pokroić na kawałki, dodać do wywaru, zmniejszyć ogień, wrzucić posiekaną natkę pietruszki i gotować kolejne 5-7 min.
Na maśle (lub oleju) podsmażyć starte na dużych oczkach ogórki i dodać do zupy. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, oliwki, dodać sól, pieprz i koncentrat pomidorowy, chwilę podgotować i zdjąć z ognia. Podawać bardzo gorącą z plastrem cytryny.
ps. Kwasy zawarte w ogórkach i pomidorach zetną białko i zapobiegną rozpadnięciu się mięsa ryby.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: mączne
rodzaj potrawy: zupy
czas przyrządzania: ok. 60 minut
autor: Marfik
kraj: Rosja
składniki:
składniki:1 kg dowolnej białej ryby
cytryna
włoszczyzna
4 ogórki kiszone
2 cebule
3/4 szklanki przecieru pomidorowego
pieprz ziarnisty, ziele angielskie, 2 liście laurowe
łyżka oleju (lub 2 łyżki masła)
5 dag oliwek
1/2 pęczka natki pietruszki
3/4 szklanki soku z ogórków
sól, pieprz
drukuj
podobne przepisy
01.10.2015