Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Wymieszać z przyprawami, najlepiej w szklanym naczyniu (otrzymujemy kwaśno-słodko- pikantny smak). Podgrzewamy olej, tak żeby był wrzący, i ostrożnie zalewamy marchewkę w szklanym naczyniu. Całość mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na noc w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia marchewka jest gotowa do jedzenia, w razie potrzeby doprawiamy wg upodobań.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: warzywne
rodzaj potrawy: przekąski
czas przyrządzania: 15-20 minut
autor: El??bieta Aleksiejuk
składniki:
składniki:5 marchewek
0,5 szklanki oleju
sól, cukier
papryka ostra, pieprz mielony
wyciśnięty sok z 1 cytryny
zgnieciony czosnek (kilka ząbków), kolendra zmielona drukuj
podobne przepisy
08.12.2021 s.Natalia z Turkowic