1. Przygotowujemy mięso: mielimy łopatkę oraz boczek (najlepiej na dużych oczkach). W zależności jakie są nasze upodobania, możemy dodać słoniny, żeby kiełbasa była bardziej tłusta i miękka.
2. Przyprawiamy mięso i odstawiamy na chwilę.
3. Jelita przed użyciem należy umyć pod bieżącą wodą. Przepłukując wewnętrzną stronę trzeba zwrócić uwagę, na to, czy nie są pęknięte.
4. Rozkładamy maszynkę i nakładamy (na odpowiednią nakładkę) jelita. Wprowadzamy do środka za jej pomocą mięso. Jeżeli nie mamy w domu takiej nakładki, mięso można wkładać ręcznie, ale wtedy trzeba uważać, żeby mięso było uzupełniane na jednakową grubość i w nie za dużej ilości, żeby jelito nie pękło.
5. Przed wędzeniem odparzamy kiełbasę w gotującej się wodzie. Studzimy.
6. Rozpalamy w piecu. Najlepiej użyć drewna z drzewa liściastego. Nada ono ładnego zapachu i smaku. Pozostawiamy na ok. 1-1,5 godziny wędzenia.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: mączne
rodzaj potrawy: przekąski
czas przyrządzania:
autor: Tatiana Wawreniuk
kraj: Polska
składniki:
składniki:- Mięso mielone: boczek, łopatka pokrojona w kostkę
- Mielona gorczyca, pieprz ziołowy
- Kilka ząbków czosnku (wedle uznania)
- Sól
- Jelita drukuj
podobne przepisy
08.12.2021 s.Natalia z Turkowic