Mąkę, cukier puder, cynamon, kakao i proszek do pieczenia mieszamy razem, dodajemy masło. W osobnym naczyniu mieszamy całe jajko z miodem i dodajemy do reszty. Wszystko ugniatamy na jednolitą masę, możemy zmiksować w malakserze.
Ciasto pół godziny powinno stać w lodówce, później rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm, wykrajamy foremkami i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pierniki pieczemy przez około 15 min. w temperaturze ok. 170 st. C.
Upieczone pierniki można przyozdobić np. lukrem, orzechami czy kolorowymi posypkami. Lukier można wykonać z połączenia cukru pudru z niewielką ilością gorącej wody.
Smacznego!
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: mączne
rodzaj potrawy: wypieki
czas przyrządzania: ok. 60 minut
autor: Ela Iwaniuk
kraj: Polska
składniki:
składniki:7,5 dkg miękkiego masła
10 dkg cukru pudru
27,5 dkg mąki
łyżka cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka naturalnego kakao
dwie łyżki miodu
jajko drukuj
podobne przepisy
21.12.2021 Marta Gryciuk