Wyślij przepis!

z cerkiew.pl

Łamańce

Rozpuścić drożdże i łyżeczkę cukru w małej ilości ciepłej wody. Zaczekać aż podrosną drożdże. Następnie dodać do mąki i wyrobić ciasto, dodając olej i ciepłą wodę (ciasto musi mieć konsystencję podobną jak na kopytka).

Po zagnieceniu z ciasta formować wałki o średnicy ok. 2 cm, i następnie pokroić na kawałki (przygotować podobnie jak kopytka).Przełożyć na papier do pieczenia lub na blachę wysmarowaną olejem i piec aż się zarumienią w temp. 175oC. Łamańce
przełożyć do masy makowej co najmniej na 12 godz. przed spożyciem.

Masa makowa:
W przegotowanej wodzie (letniej) rozpuścić cukier (wg uznania ale musi być dość słodkie). Dodać szklankę mielonego maku (sparzonego gorącą wodą. Ostudzić i dodać łamańce. Można dodać bakalie i aromat rumowy.
Łamańce muszą być zanurzone całkowicie w masie makowej!

kategoria potrawy: mączne

rodzaj potrawy: wypieki

czas przyrządzania: ok. 60 minut

autor: Bo??ena

kraj: Polska

składniki:

składniki:
2 szklanki mąki
woda (do wyrobienia ciasta)
łyżeczka cukru
szczypta drożdży
łyżka oleju
szklanka maku
drukuj

podobne przepisy