Tradycyjne polskie danie chociaż w nazwie greckie - ryba po grecku to jedno z najczęściej przyrządzanych dań rybnych w naszym kraju.
1. Rybę pokroić na kawałki i obtoczyć w mące, podsmażyć na złoty kolor. Po usmażeniu posolić.
2. Potarkować warzywa i włożyć je do garnka z gotującą się wodą (woda powinna zająć ok ¼ garnka). Pokroić cebule w kostkę i dodać do warzyw. Do gotujących się warzyw dodać wszystkie wymienione przyprawy, a pod koniec gotowania koncentrat pomidorowy. Gotować maksymalnie do 1 godziny.
3. Układać warstwami na przemian rybę i na nią zalewę warzywną, aż zabraknie składników. Ostatnią warstwą na wierzchu powinna być zalewa. Ewentualnie można włożyć ryby do zalewy, ale tylko jeśli mamy pewność, że ryba się nie rozpadnie.
4. Podawać na gorąco lub na zimno.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: mączne
rodzaj potrawy: przekąski
czas przyrządzania: 1 godz. 20 min.
autor: Halina Łuszczyńska
kraj: Polska
składniki:
składniki:
- 1 kg filetów z ryby
- 1 marchewka,
- mała pietruszka,
- kawałek selera,
- 2 cebule
- przyprawy: 3 listki laurowe, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, pół łyżeczki pieprzu czarnego, 1 łyżeczka soli
- ok. 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- mąka do obtoczenia ryby,
- olej do smażenia
drukuj
- 1 kg filetów z ryby
- 1 marchewka,
- mała pietruszka,
- kawałek selera,
- 2 cebule
- przyprawy: 3 listki laurowe, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, pół łyżeczki pieprzu czarnego, 1 łyżeczka soli
- ok. 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- mąka do obtoczenia ryby,
- olej do smażenia
podobne przepisy
08.12.2021 s.Natalia z Turkowic