Michałowskie paszteciki to przekąska, którą można wykorzystać jako danie samodzielne lub dodatek np. do czerwonego barszczu. Świetnie smakują podane zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Najpierw przygotowujemy farsz mięsny. Ugotowane mięso wyjmujemy i drobniutko siekamy, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, sól, pieprz i wszystko razem mieszamy.
Drożdże rozpuszczamy w mleku. Dodajemy masło, mąkę, odrobinę soli i wszystko razem siekamy a następnie wyrabiamy ciasto. Ciasto cieniutko rozwałkowujemy i kroimy w trójkąciki. Na każdy trójkąt kładziemy po łyżeczce farszu mięsnego. Trójkąty zaczynamy skręcać od najszerszej strony formując rogaliki.
Układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, paszteciki po wierzchu smarujemy rozbitym jajkiem i wstawiamy do pieczenia.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: mączne
rodzaj potrawy: przekąski
czas przyrządzania: 1 godz.
autor: Nina Gorbacz
kraj: Polska
składniki:
składniki:Ciasto ( proporcje na 12 sztuk):
- 10 dag masła
- 10 dag mąki
- 1 dag drożdży
- mleko
- sól
Farsz mięsny:
- ugotowane mięso np. z kurczaka
- cebula
- sól
- pieprz
drukuj
podobne przepisy
08.12.2021 s.Natalia z Turkowic