Wyślij przepis!

z cerkiew.pl

Paszteciki michałowskie

Michałowskie paszteciki to przekąska, którą można wykorzystać jako danie samodzielne lub dodatek np. do czerwonego barszczu. Świetnie smakują podane zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Najpierw przygotowujemy farsz mięsny. Ugotowane mięso wyjmujemy i drobniutko siekamy, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, sól, pieprz i wszystko razem mieszamy.

Drożdże rozpuszczamy w mleku. Dodajemy masło, mąkę, odrobinę soli i wszystko razem siekamy a następnie wyrabiamy ciasto. Ciasto cieniutko rozwałkowujemy i kroimy w trójkąciki. Na każdy trójkąt kładziemy po łyżeczce farszu mięsnego. Trójkąty zaczynamy skręcać od najszerszej strony formując rogaliki.

Układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, paszteciki po wierzchu smarujemy rozbitym jajkiem i wstawiamy do pieczenia.

kategoria potrawy: mączne

rodzaj potrawy: przekąski

czas przyrządzania: 1 godz.

autor: Nina Gorbacz

kraj: Polska

składniki:

składniki:
Ciasto ( proporcje na 12 sztuk):
- 10 dag masła
- 10 dag mąki
- 1 dag drożdży
- mleko
- sól

Farsz mięsny:
- ugotowane mięso np. z kurczaka
- cebula
- sól
- pieprz
drukuj

podobne przepisy