Kruche ciasteczka to idealne danie do przygotowania z sezonowymi owocami. Proste w wykonaniu świetnie się sprawdzą przed przyjściem niezapowiedzianych gości.
Margarynę, jajko i cukier ucieramy i dodajemy do mąki. Do tego dodajemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy, śmietanę i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajemy trochę mąki.
Wyrobione ciasto przekładamy na deskę oprószoną mąką. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy w kwadraciki. Na każdym kwadracie układamy według uznania (truskawki, jabłka, dżem, itp.). Następnie formujemy sakiewki i układamy je w prodziżu wysmarowanym masłem lub margaryną i posypanym bułką tartą.
Pieczemy ok.25 min.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: mączne
rodzaj potrawy: wypieki
czas przyrządzania: 40 minut
autor: Maria Wasyluk
kraj: Polska
składniki:
składniki:• 2 szklanki mąki
• 15 dag margaryny
• 1 jajko
• 5 łyżek cukru
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 1opak.cukru waniliowego
• 5 łyżek śmietany
drukuj
podobne przepisy
21.12.2021 Marta Gryciuk