Coraz rzadziej dziś przyrządzane, drożdżowe bułeczki były kiedyś rarytasem na każdej podlaskiej wsi. Przepisem na takie domowe wypieki podzieliła się z nami Pani Nina z Michałowa.
Aby przygotować michałowskie bułeczki rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku i dodajemy do nich cukier. Po utworzeniu się skorupki dodajemy pozostałe składniki. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, formujemy z niego rulon i kroimy na kawałki o grubości ok.2cm. Kawałki ciasta rozwałkowujemy, wewnątrz smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cynamonem lub dodajemy inne nadzienie. Ciasto zwijamy w rulon, rulon składamy na pół i lekko nacinamy w miejscu złożenia – w ten sposób powstaje serduszko.
Przygotowane bułeczki smarujemy na wierzchu roztopionym jajkiem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku do momentu aż się zarumienią.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: mączne
rodzaj potrawy: wypieki
czas przyrządzania: 1 godz.
autor: Nina Gorbacz
kraj: Polska
składniki:
składniki:- 1 kg mąki pszennej
- 1 szkl. cukru
- szczypta soli
- 10 dag drożdży
- 6 jajek
- aromat cytrynowy
- mleko rozpuszczone z ¼ kg masła
- cynamon lub inne nadzienie
drukuj
podobne przepisy
21.12.2021 Marta Gryciuk