Wyślij przepis!

z cerkiew.pl

Michałowskie bułeczki

Coraz rzadziej dziś przyrządzane, drożdżowe bułeczki były kiedyś rarytasem na każdej podlaskiej wsi. Przepisem na takie domowe wypieki podzieliła się z nami Pani Nina z Michałowa.

Aby przygotować michałowskie bułeczki rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku i dodajemy do nich cukier. Po utworzeniu się skorupki dodajemy pozostałe składniki. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Następnie ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, formujemy z niego rulon i kroimy na kawałki o grubości ok.2cm. Kawałki ciasta rozwałkowujemy, wewnątrz smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cynamonem lub dodajemy inne nadzienie. Ciasto zwijamy w rulon, rulon składamy na pół i lekko nacinamy w miejscu złożenia – w ten sposób powstaje serduszko.

Przygotowane bułeczki smarujemy na wierzchu roztopionym jajkiem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku do momentu aż się zarumienią.

kategoria potrawy: mączne

rodzaj potrawy: wypieki

czas przyrządzania: 1 godz.

autor: Nina Gorbacz

kraj: Polska

składniki:

składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 1 szkl. cukru
- szczypta soli
- 10 dag drożdży
- 6 jajek
- aromat cytrynowy
- mleko rozpuszczone z ¼ kg masła
- cynamon lub inne nadzienie
drukuj

podobne przepisy