Wyślij przepis!

z cerkiew.pl

Prosfory

Prosfora jest używana w Cerkwi prawosławnej do sprawowania Eucharystii, podczas Boskiej Liturgii przeistacza się w Ciało Chrystusa. Także od prosory rozpoczyna się wieczerzę w Wigilię Bożego Narodzenia.

Rozczyn należy wykonać 7 godz. przed przygotowaniem samych prosfor. Po tym czasie kroi się go na kawałki, aby, dzięki mniejszym porcjom, łatwiej się wyrabiało ciasto. Wszystkie składniki na ciasto zagniata się z rozczynem, sprawdzajac czy nie należy dodać więcej wody lub mąki. Idealna sytuacja jest wtedy, gdy ciasto nie wymaga zwiększania ilości żadnego ze składników. Wyrobione ciasto przykrywa się ścierką, ceratą i ręcznikiem i odstawia na pół godziny.

Po tym czasie należy zacząć robić prosfory. W tym celu oddziela się kawałki ciasta i każdy dokładnie rozwałkowuje kilka razy. Następnie z rozwałkowanego płatu ciasta naczyniem o większym obwodzie wykrawa się spody prosfor i układa je na blaszce posmarowanej woskiem. Po ułożeniu należy je przykryć ścierką i ceratą. W tym czasie z pozostałego rozwałkowanego ciasta naczyniem o mniejszym obwodzie wykrawa się góry prosfor. Na nich wyciska się specjalne pieczątki, na któych widnieje krzyż, inicjały Bogurodzicy lub jakiegoś świętego. Po zrobieniu pieczątek na górnej części prosfor, łączy się je ze spodami: spryskuje się spody znajdujące się na blaszce wodą i nakleja wykonane pieczątki. Tak przygotowane prosfory przykrywa się ściereczką i ceratą, aby nie zaschły. Muszą rosnąć w cieple 1,5 godz.

Przed upieczeniem spryskuje się je jeszcze raz wodą i wstawia do nagrzanego piekarnika. Piecze się je aż do momentu, gdy się zarumienią i przekłada do koszyka wyłożonego materiałem.

kategoria potrawy: mączne

rodzaj potrawy: wypieki

czas przyrządzania: 7 godz. na wyrośnięcie rozczynu + 5 godz. na wykonanie(z 10 kg mąki)

autor: Siostra Irena

kraj: Polska

składniki:

składniki:
rozczyn:
- 4 kg mąki
- drożdże
- 2100 g zimnej wody
- 60 g soli
- woda święcona

do ciasta:
- 30 g soli
- 1900 g wody
- 6 kg mąki
drukuj

podobne przepisy