Wyślij przepis!

z cerkiew.pl

Weselny korowaj

Korowaj to tradycyjne ciasto drożdżowe przygotowywane na wesele. Miało ono symbolizować długie i pomyślne życie młodej pary.

Drożdże mieszamy z cukrem i dodajemy do nich przegotowane mleko. Po dokładnym rozmieszaniu dodajemy mąkę i śmietanę. Tak przygotowaną masę pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

W tym czasie należy ubić pianę z białek, dodać do niej żółtka i 1,5 szklanki cukru i cukier waniliowy. Gdy rozczyn podrośnie dodajemy do niego ubite jajka z cukrem, a następnie mąkę. Tak przygotowaną masę należy ugniatać co najmniej kilkanaście minut dodając jeszcze mąki w miarę potrzeb.

Korowaj pieczemy w garnku w celu uzyskania okrągłego kształtu. Z przygotowanego ciasta oddzielamy 1/3 i układamy na dnie naczynia. Następnie z pozostałego ciasta kręcimy wałeczki, które splatamy podwójnie. Tak przygotowane „plecionki” układamy wokół ciasta umieszczonego wcześniej w garnku do momentu aż całe zostanie przykryte „plecionkami”.

Z pozostałego ciasta oddzielamy niewielkie kawałeczki i formujemy z nich „gąski”, które układamy na wierzchu korowaja. Tak przygotowane ciasto należy odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.

W tym czasie można przygotować z tego samego ciasta pozostałe ozdoby: na folii do pieczenia formujemy z masy figurki na kształt pary młodej, a uciętą z drzewa gałązkę owijamy tym samym ciastem. Wszystkie ozdoby pieczemy w piekarniku do momentu uzyskania jasnego złotego koloru.

Korowaj pieczemy w piecu chlebowym około 50 min. Po wyjęciu i wystygnięciu dekorujemy go gąskami, figurkami i innymi ozdobami.

kategoria potrawy: mączne

rodzaj potrawy: wypieki

czas przyrządzania: 3-4 godz.

autor: Luba Sakowicz

kraj: Polska

składniki:

- 0,5 l mleka krowiego
- ćwiartka drożdży
- 8 jajek
- cukier
- ok. 1,5 kg mąki
- śmietana
- 1 cukier waniliowy
drukuj

podobne przepisy