Hałoczki są tradycyjną wiejską potrawą, którą wielu z nas pamięta jeszcze z dzieciństwa. Swoim przepisem na nie postanowiła się z nami podzielić Pani Maria Charytoniuk.
Kartofle obieramy i gotujemy, czekamy chwile aż ostygną. Dodajemy do nich mąkę i zagniatamy na jednolitą masę. Z otrzymanego ciasta robimy wałeczki, które kroimy na kształty przypominające drobne kluski.
Hałoczki smażymy na patelni z obu stron i posypujemy skwarkami z oliwą. Danie proste i sycące!
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: warzywne
rodzaj potrawy: przekąski
czas przyrządzania:
autor: Maria Charytoniuk
kraj: Polska, Pawły, gm Zabłudów
składniki:
składniki:- 1 kg ziemniaków
- ok. 0,5 kg mąki
- do polania według upodobania: skraweczki lub cebulka podsmażana na oliwie
drukuj
podobne przepisy
08.12.2021 s.Natalia z Turkowic