Ciasteczka babci Stefanii są tradycyjną potrawą w domu Pani Zenaidy Siemieniuk. Pani Zenaida pamięta, jak ciasteczka te robiła jeszcze jej babcia – Stefania. Przepis jest bardzo prosty, niemniej jednak ciasteczka wychodzą kruche i złociste.
Na początku mieszamy ze sobą jaja, cukier, śmietanę, margarynę i proszek do pieczenia, na końcu dodajemy mąkę. Wszystkie składniki wyrabiamy do momentu otrzymania gładkiej masy.
Pamiętajmy, że ciasto nie może być zbyt miękkie, gdyż przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia. W zależności od tego, jaki kształt ciasteczek chcemy otrzymać – musimy założyć w maszynce odpowiednią końcówkę.
Ciasto wkładamy do maszynki i kręcimy korbką, i już po chwili widzimy, że z drugiej strony wychodzą nam gotowe kształty ciasteczek, które musimy jedynie rozciąć nożem.
Tak otrzymane ciasteczka wykładamy na blachę wysmarowaną masłem lub smalcem – pieczemy ok. 20 min, aż pięknie się zarumienią.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: mączne
rodzaj potrawy: wypieki
czas przyrządzania:
autor: Zenaida Siemieniuk
kraj: Polska, Pawły, gm Zabłudów
składniki:
składniki:- 2 jajka
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki śmietany
- 2 czubate łyżki proszku do pieczenia
- 1/3 kostki margaryny
- 1 kg mąki
drukuj
podobne przepisy
21.12.2021 Marta Gryciuk