Dwukolorowy blok czekoladowy

Masa czekoladowa: do garnuszka ustawionego na ogniu wkładamy margarynę, wlewamy 1/3 szkl.wody, wsypujemy 1 szkl. cukru i ok. 3 łyżek kakao. Margaryna powinna się rozpuścić i połączyć z kakao i cukrem. Roztopione składniki zagotować przez 30 sek. Zdjąć z ognia. Dodawać stopniowo mleko w proszku i mieszać bardzo energicznie trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodać rozdrobione herbatniki i wymieszać. Wylać masę do wąskiej blachy wyłożonej papierem aluminiowym.

Następnie należy wykonać masę białą. Wykonuje się ją identycznie jak masę ciemną (ale bez dodatku kakao). Wylać na wierzch warstwy kakaowej umieszczonej wcześniej w blaszce.

Ciasto włożyć na minimum 1-2h do lodówki, najlepiej na całą noc.

kategoria potrawy: mączne

rodzaj potrawy: wypieki

czas przyrządzania: przygotowanie 30 min. + oczekiwanie 2 h

autor: Katarzyna Romaniuk

kraj: Polska

składniki:

warstwa czekoladowa:
-margaryna
-1 szkl. cukru
-1/3 szkl. wody
-pół paczki mleka w proszku
-rozdrobnione herbatniki (duże opakowanie)
-3 łyżki kakao

warstwa biała:
-margaryna
-1 szkl. cukru
-1/3 szkl. wody
-pół paczki mleka w proszku
-rozdrobnione herbatniki (duże opakowanie)
drukuj

podobne przepisy