Wyślij przepis!

z cerkiew.pl

Krokiety ziemniaczane

Obieramy ziemniaki i gotujemy aż zmiękną. Odcedzamy i rozgniatamy do konsystencji puree.
Następnie wkładamy do dużej miski z resztą warzyw (bez mąki) i dobrze mieszamy. Wkładamy do lodówki na pół godziny, aż zrobi się twardsze. Następnie kształtujemy krokiety, obtaczamy w mące i smażymy na gorącej oliwie, aż staną się brązowe i chrupiące.

kategoria potrawy: warzywne

rodzaj potrawy: przekąski

czas przyrządzania: 1 godzina

autor: monastiriaka.gr

składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 1 szklanka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1 posiekana duża cebula
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 gram sera sojowego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • mąka
  • oliwa do smażenia
drukuj

podobne przepisy