Badridżani, czyli bakłażany z pastą z orzechów włoskich to jedna z przystawek gruzińskiej kuchni. O tym jak ją wykonać opowie David Turkestanishvili, właściciel restauracji Rusiko w Warszawie, która w 2015 r. zdobyła główny laur w plebiscycie "Najlepsza warszawska knajpa".
Bakłażany kroimy w centymetrowe paski. Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju aż się zrumienią i zostawiamy do ostudzenia. Rozgniatamy w moździerzu czosnek, zmieloną kolendrę, orzechy, zafran, chili i sól. Stopniowo dodajemy wrzącą wodę tak aby masa nie była zbyt rzadka. Część ziaren granatu i świeżej kolendry dodajemy do masy. Gotową pastę rozsmarowujemy za pomocą noża na wcześniej wystudzone bakłażany. Zawijamy w rulonik. Następnie ozdabiamy granatem i świeżą kolendrą. Spożywamy jako przekąskę.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: mączne
rodzaj potrawy: przekąski
czas przyrządzania: 15
autor: David Turkestanishvili
kraj: Gruzja
składniki:
- 2 bakłażany- 150-200 g. orzechów włoskich
- 1 granat
- czosnek
- świeża kolendra oraz suszona zmielona kolendra
- szafran imeretyński (może być zastąpiony kurkumą)
- chili
- sól
- olej do smarzenia
drukuj
podobne przepisy
08.12.2021 s.Natalia z Turkowic